Vreemde taal.nl European Education

 Anders Alpha: jongerenconferentie Leiden Kennisstad

Vrijdag 20 mei is een enthousiast team van onze leerlingen naar een jongeren stadsconferentie ‘Leiden: Kennisstad’ geweest in de Raadszaal van het gemeentehuis Leiden. Behalve Bianca, Kevin, Omar, Wahid, Myriam en Fleur, waren daar ook als VHL ambassadeurs: Erik Duijndam, Michiel de Jong, Ahlam Amrani, Renske Bruinsma, Jennifer van Klaveren, Roel Glasbeek, en Victor Wierda, de delegatie van het Leidsch Debat Festival.

Deelnemersoverzicht

 

Kevin de Best (klas 1D):
“Ik vond het wel leuk om te horen hoe Leiden allemaal in elkaar zat en toen we in workshops gingen werken, dacht ik wel dat het interessant was”.

Myriam Bruyne (klas 2L):
“Dat er eigenlijk nog veel te verbeteren viel aan Leiden, had ik niet gedacht. Er waren veel ideeën en het was erg leerzaam”.

Bianca van der Zwan (klas 1D): “Ik denk wel dat Leiden gaat veranderen door dit debat”.

Omar Rizki (klas 2):
“Ik was nog nooit in de raadszaal geweest en de burgemeester opende de conferentie. Ik heb gezegd dat Leiden ook stad van vluchtelingen is”.
Wahid Sadat (klas 2D):
“In het begin was het best leuk, daarna begon het iets saaier te worden, want van sommige zaken wisten wij weinig van en konden moeilijk meepraten”

Fleur Bakker (4 havo):
“Ik vond het een leuke en nieuwe ervaring”.

workshop

Erik Duindam: Toen we aankwamen in het stadhuis werden we meteen benaderd door de organisatoren van de conferentie, zodat we ons een beetje thuis voelden. Als snel werden Jennifer en Erik geinterviewd voor de camera om te vertellen wat ze van deze dag verwachtten. Na een spelletje met het opleidingsniveau, de economie en het geluksgevoel van steden in Nederland, en een presentatie van enkele leerlingen uit 4 VMBO van het Da Vinci College, waren wij aan de beurt: Erik en Renske gaven een presentatie over het Leidsch Debat Festival www.leidschdebatfestival.nl.

 

Leids Debat Club

Het enthousiasme van Erik en Renske was duidelijk overgekomen: de gemeente en de scholen waren razend enthousiast.Na de presentatie hebben we workshops gedaan over onderwijs. Zo moesten we vertellen wat er goed was aan onze school en onderwijs in het algemeen, en uiteraard wat er anders moet. De gemeenteambtenaren schreven alles nauwkeurig op, zodat de gemeente hier daadwerkelijk iets van kan leren. Als laatste gingen we met onze eigen VHL delegatie een plan opstellen om de kenniseconomie van Leiden te verbeteren.

Deelnemers DebatClub

De gemeente is op dit moment onze uitspraken en plannen aan het analyseren om er vervolgens daadwerkelijk iets mee te doen. Eindelijk is het punt bereikt dat jongeren ook iets te zeggen krijgen!

Deelnemersjong

Wat kan een kenniseconomie voor het onderwijs betekenen? Het uitwisselen van kennis en informatie, een open communicatie in cross-overs tussen onderwijs, cultuur en bedrijfsleven (Leids Debat Festival!), en een onvoorwaardelijke keuze voor talent. Duidelijk is: wij hebben communicatief talent op het VHL!
 
Elly van de Bosch en Marleen Spierings
Docenten Nederlands, Moderne Vreemde talen, Communicatie

______________________________________________________________________________________________________

Vervolgconferentie: voor Onderwijsbestuurders, Bedrijfsleven... en het Leidsch Debat Festival!
 
Na de jongerenconferentie “Leiden Kennisstad” 20 mei jl. is het Leidsch Debat Festival uitgenodigd om een presentatie te geven voor alle “hoge bazen” van Leidse onderwijsinstellingen en bedrijven. Renske (5VC) was gevraagd om te presenteren.
Vrijdag 27 mei ging de delegatie (in dit geval: Erik, Michiel en Renske) van het Leidsch Debat Festival (LDF) naar de conferentie. Er waren echt alleen maar directeuren en wethouders (locatiedirecteur Da Vinci Lammenschans, locatiedirecteur Da Vinci Kagerstraat, een Directeur van Bonaventura, Voorzitter College van Bestuur ROC Leiden, een Directeur van Hogeschool Leiden, een Directeur van Universiteit Leiden, 5 wethouders, Directeur Rabobank Leiden/Leiderdorp/Oegstgeest, and so on...).
 
Wij waren de enige jongeren op de conferentie!
 
De conferentie ging weer over de kenniseconomie van Leiden, alleen dan vanuit een ander perspectief. Na het praatje van de Wethouder van Economische Zaken en van het bedrijf BaseClear was Renske aan de beurt, met het LDF. Ze deed het prima! Nu is dus heel ondernemend en lesgevend Leiden enthousiast.
 
In de pauze hebben we een mogelijk nuttig contact gelegd met Hogeschool Leiden en Bonaventuracollege. Zo kunnen we het LDF eventueel houden in de gebouwen van Hogeschool Leiden (LDF staat gepland in het stadhuis). 
 
We hebben vooral gepraat over verbetering van de onderwijsmethoden en concurrentie in het onderwijs. Wat ik wel wonderbaarlijk vind is dat de directeuren dezelfde standpunten innemen als ikzelf, m.b.t. de leeromgeving. Zo ver weg van de leerling staan ze dus niet. Ook viel mij op dat de gemeente en de directeuren ook graag mijn mening wilden horen, als leerling, en hier ook iets mee deden.
 
Conclusie: we zijn dus weer een stap verder: jongeren krijgen steeds meer te zeggen! En ons Leidsch Debat Festival komt ook steeds dichterbij!

Erik Duindam, erik@leidschdebatfestival

Last modified: dinsdag, 14 juni 2005, 07:13


Vreemde taal.nl: European and International Education and Orientation EIO | Europese en Internationale Orientatie in het Onderwijs | Partner in ELOS en e-Twinning, Europees Platform | Vreemde taal.nl is working on e-Citizenship | Partner of Studie Stip.nl

You are not logged in. (Login)